Notaris Spanje

Als u in Spanje een huis wil kopen, komt er nogal wat bij kijken:

Om te beginnen kunt u het beste een makelaar inschakelen die aangesloten is bij de officiele API of GIPE en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft. De meeste makelaars vragen een commissie tussen de 3 en 5%.

Om de aankoop te starten heeft u uw paspoort en NIE-nummer (ofwel fiscaal nummer bij de overheid) nodig. Dit Nienummer kan via uw makelaar geregeld worden. U heeft tevens een Spaanse bankrekening nodig, met uw paspoort en Nienummer kunt u die gemakkelijk zelf openen.

De verkoper zal tevens zijn eigendomsakte moeten tonen, die zal worden gecontroleerd in het Onroerendgoed Register.

Als partijen het eens zijn over de prijs, kan het koopcontract worden getekend en kan een aanbetaling van 10% worden gedaan om de koop te bevestigen. Van dit bedrag wordt het bedrag van de reservering afgetrokken.

De Notariele akte van eigendom wordt opgemaakt en gearchiveerd bij de Notaris. Het restant bedrag dient per bank te worden voldaan. Nadat het geld binnen is ontvangt de Notaris een kopie van de eigendomsakte waaruit blijkt dat u eigenaar bent. De originele akte wordt verstuurd naar het Kadaster voor inschrijving.

Tenslotte moet u als nieuwe eigenaar zich nog inschrijven bij het Ministerie van Financien voor de betaling van de Onroerendgoedbelasting.

Uw makelaar kan u eventueel helpen met de aansluitingen van gas/electra/water e.d.

Spreekt u de taal nog niet goed genoeg, laat u in het kooptraject dan bijstaan door een adviseur in uw eigen taal.


Leave a Reply